Cafeaua - o aspirina a hepatologului
Aşa cum cardiologul are la îndemână aspirina - substanţă ieftină,
disponibilă și care poate fi recomandată în afecţiuni cardiovasculare
variate, ne întrebăm, pe bună dreptate, dacă hepatologul nu ar putea
beneficia de substanţe cu efect favorabil în bolile hepatice cronice,
indiferent de etiologie şi stadiu. Avem un răspuns afirmativ la această
întrebare. „Aspirinele” hepatologului sunt numeroase. Menţionăm aici:
propranololul, cafeaua şi glicirrhizina, care şi-au dovedit efectele
hepatoprotectoare.
Azi ne vom referi la una dintre aceste „aspirine” ale hepatologului:
cafeaua.
Istoria cafelei se leagă de continentul african, mai exact de o zonă a
Etiopiei, cunoscută sub numele de Kaffa, de unde s-a răspândit în Arabia,
Egipt, Yemmen etc. În Europa, cafeaua a intrat prin portul Veneţia, unde
aveau loc schimburi comerciale cu negustorii arabi.
În urmă cu o mie de ani, cafeaua era folosită ca aliment energizant de
triburile africane, iar ulterior, în secolul al VII-lea, profetul Mohamed
i-a descoperit puterile benefice denumind-o ”qah’wa’” (cafea, în arabă).
De atunci, consumul de cafea s-a extins, în prezent fiind consumată de la
Nord la Sud, de la Est la Vest, de dimineaţa până seara.
În secolul XX, fără documentare ştiinţifică, a fost restricţionat
consumul de cafea în numeroase afecţiuni, în special cardiovasculare şi
hepatice, fiind asimilată în aceeaşi categorie cu alcoolul şi tutunul.
Studiile recente şi din ce în ce mai numeroase au demonstrat falsitatea
acestei opinii. Mai mult, cercetările privind consumul de cafea au arătat
scăderea mortalităţii indiferent de cauză.
Într-un studiu recent publicat, Klatsky et al. demonstrează scăderea
riscului de apariţie a aritmiilor la consumatorii de cafea. Efecte
benefice ale acestei băuturi au fost evidenţiate şi la pacienţii cu risc
pentru diabetul zaharat de tip 2. Studiile actuale au demonstrat
diminuarea riscului relativ de apariţie a diabetului zaharat tip 2 cu
până la 7%, efectul fiind unul aditiv.
Cafeaua are în compoziţie peste o mie de compuşi chimici, dintre care
cafeina, cafestolul, kahewolul şi polifenolii au efecte hepatoprotectoare
. De menţionat că băuturile care conţin cafeină (ceai, cola, etc) au
acţiune modestă în bolile hepatice, chiar la populaţiile care consumă
cantităţi mari de ceai (Japonia).
Prin mecanisme multiple de acţiune, cafeaua determină la nivel hepatic:
- ameliorarea sindromului de citoliză şi colestază, cu scăderea
transaminazelor, a gamma- glutamil transpeptidazei şi bilirubinei;
- diminuează fibroza în bolile hepatice cronice şi în special în hepatita
cronică C;
- încetineşte evoluţia spre ciroză;
- nu în ultimul rând, prin toate aceste acţiuni, scade incidenţa
hepatocarcinomului.
Toate efectele de mai sus au fost dovedite în studii recente, pe loturi
mici de pacienţi, lăsând porţi largi deschise cercetării ştiintifice pe
loturi extinse, pentru confirmarea datelor.
Dar concluzia este evidentă, cafeaua şi-a dovedit deja efectele benefice,
putând fi considerată o adevărată "aspirină" pentru hepatolog.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
medic primar Gastroenterologie
Coordonator Dpt. Gastroenterologie Arcadia
Aşa cum cardiologul are la îndemână aspirina - substanţă ieftină,
disponibilă și care poate fi recomandată în afecţiuni cardiovasculare
variate, ne întrebăm, pe bună dreptate, dacă hepatologul nu ar putea
beneficia de substanţe cu efect favorabil în bolile hepatice cronice,
indiferent de etiologie şi stadiu. Avem un răspuns afirmativ la această
întrebare. „Aspirinele” hepatologului sunt numeroase. Menţionăm aici:
propranololul, cafeaua şi glicirrhizina, care şi-au dovedit efectele
hepatoprotectoare.
Azi ne vom referi la una dintre aceste „aspirine” ale hepatologului:
cafeaua.
Istoria cafelei se leagă de continentul african, mai exact de o zonă a
Etiopiei, cunoscută sub numele de Kaffa, de unde s-a răspândit în Arabia,
Egipt, Yemmen etc. În Europa, cafeaua a intrat prin portul Veneţia, unde
aveau loc schimburi comerciale cu negustorii arabi.
În urmă cu o mie de ani, cafeaua era folosită ca aliment energizant de
triburile africane, iar ulterior, în secolul al VII-lea, profetul Mohamed
i-a descoperit puterile benefice denumind-o ”qah’wa’” (cafea, în arabă).
De atunci, consumul de cafea s-a extins, în prezent fiind consumată de la
Nord la Sud, de la Est la Vest, de dimineaţa până seara.
În secolul XX, fără documentare ştiinţifică, a fost restricţionat
consumul de cafea în numeroase afecţiuni, în special cardiovasculare şi
hepatice, fiind asimilată în aceeaşi categorie cu alcoolul şi tutunul.
Studiile recente şi din ce în ce mai numeroase au demonstrat falsitatea
acestei opinii. Mai mult, cercetările privind consumul de cafea au arătat
scăderea mortalităţii indiferent de cauză.
Într-un studiu recent publicat, Klatsky et al. demonstrează scăderea
riscului de apariţie a aritmiilor la consumatorii de cafea. Efecte
benefice ale acestei băuturi au fost evidenţiate şi la pacienţii cu risc
pentru diabetul zaharat de tip 2. Studiile actuale au demonstrat
diminuarea riscului relativ de apariţie a diabetului zaharat tip 2 cu
până la 7%, efectul fiind unul aditiv.
Cafeaua are în compoziţie peste o mie de compuşi chimici, dintre care
cafeina, cafestolul, kahewolul şi polifenolii au efecte hepatoprotectoare
. De menţionat că băuturile care conţin cafeină (ceai, cola, etc) au
acţiune modestă în bolile hepatice, chiar la populaţiile care consumă
cantităţi mari de ceai (Japonia).
Prin mecanisme multiple de acţiune, cafeaua determină la nivel hepatic:
- ameliorarea sindromului de citoliză şi colestază, cu scăderea
transaminazelor, a gamma- glutamil transpeptidazei şi bilirubinei;
- diminuează fibroza în bolile hepatice cronice şi în special în hepatita
cronică C;
- încetineşte evoluţia spre ciroză;
- nu în ultimul rând, prin toate aceste acţiuni, scade incidenţa
hepatocarcinomului.
Toate efectele de mai sus au fost dovedite în studii recente, pe loturi
mici de pacienţi, lăsând porţi largi deschise cercetării ştiintifice pe
loturi extinse, pentru confirmarea datelor.
Dar concluzia este evidentă, cafeaua şi-a dovedit deja efectele benefice,
putând fi considerată o adevărată "aspirină" pentru hepatolog.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
medic primar Gastroenterologie
Coordonator Dpt. Gastroenterologie Arcadia