Nitrati din apa – surse si toxicitate
Surse
Nitratii (NO3-) sunt prezenti in mod natural in sol, apa, plante si alimente (carne). Ei sunt de asemenea prezenti in concentratii scazute in aer. In mediul inconjurator, bacteriile de nitrificare transforma ionii de amoniu in nitriti si nitrati. Nivelele nitratilor din sol si apa pot fi crescute prin intermediul activitatilor umane ca include si utilizarea fertilizatorilor pe baza de azot.
Acumularea nitratilor in mediu este urmarea utilizarii extensive a fertilizatorilor pe baza de azot din in agricultura, a cresterii deseurilor azotoase din fermele de animale si pasari, precum si a tratamentului apelor reziduale urbane. In primul rand sunt afectate solul si apa.
Formele organice si anorganice ale nitratilor pot de asemenea sa apara in mici concentratii in aer. S-a estimat pentru zone cu nivele ridicate a compusilor pe baza de azot in aer, ca daca toti acesti compusi ar fi absorbiti de un adult ar putea sa ajunga pana la o cantitate ingerata de aproximativ 0.1 mg nitrati – N per zi.
Concentratiile azotului in apa depind in mod larg de sursa de apa. In cazul surselor de profunzime continutul crescut de nitrati poate fi datorat nu numai poluarii sursei ci continutului natural al solului in nitrati care se mobilizeaza in apa.
Toxicitate
Efectele nitratilor asupra starii de sanatate sunt in general o consecinta a transformarii rapide a acestora la nitriti (NO2-) in organismul uman. Nitritii reactioneaza cu hemoglobina pentru a produce methemoglobina (o forma a pigmentului care este incapabila de a transporta oxigenul). La adulti, aceasta este rapid redusa inapoi la oxihemoglobina. La copii pana la varsta de trei luni, oricum sistemul relevant de enzime este incomplet dezvoltat iar si methemoglobina formata poate sa creasca si sa se concretizeze intr-o potentiala stare clinica fatala cunoscuta sub forma de.
Principalele simptome ale methemoglobinemie sunt:
- cianoza intensa, difuza, cu nuante brune sau cenusii,
- colici,
- ameteli,
- greata,
- senzatie de sufocare.
In cazul sugarilor, evolutia bolii este foarte rapida, uneori de cateva ore, si de multe ori fatala.
Transformarea nitratilor ingerati in nitriti are loc in cavitatea bucala sau oriunde altundeva in corp unde aciditatea este relativ scazuta. In anumite conditii nitriti pot sa reactioneze cu amine secundare sau tertiare precum si cu amidele (derivate de la alimente si la bauturile fara alcool), la forma de nitrosamine sau amide.
Nu exista date corespunzatoare din studii animale care sa demonstreze carcinogenicitatea nitratilor via formare nitrosamine dar testele efectuate la mai multe specii de animale au aratat ca un numar de nitrosamine sunt carcinogenice. Dar nu exista dovezi directe a carcinogenicitatii lor la oameni. Cateva studii epidemiologice au fost conduse pentru a investiga posibilele efcte carcinogenice la oameni a nitratilor din apa de baut, dar dovezile au ramas neconcludente.